Inleiding
Het uiteindelijke doel van deze webquest zal zijn dat je een korte presentatie geeft over de plek waar jij het liefst naartoe zou gaan in Suriname. Maar voor ik de opdracht verder uit de doeken doe en jij de verschillende keuzes ontdekt, is het belangrijk dat je wat meer te weten komt over het land waar je heen zal reizen. Suriname dus. Lees de informatiepagina door en ontdek wat je absoluut moet weten over dit prachtige land.
Basisinformatie Suriname
Ruimte en klimaat
De Republiek Suriname ligt aan de noordelijke kust van Zuid-Amerika, vlak boven de evenaar. Het land bestaat grotendeels uit regenwoud, heeft verschillende grote rivieren en grenst aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad Paramaribo bevindt zich aan de kust waar ook de meeste van de +/- 650 000 inwoners wonen. Naast de hoofdstad heeft het land nog een twintigtal dorpen en een onbekend aantal kleine nederzettingen.
Dat Suriname net boven de evenaar ligt, bepaalt ook voor een groot deel het klimaat. Meteen wanneer je van het vliegtuig stapt, voel je de klamme warmte op je neerdalen als een warm deken. Het tropische klimaat kent er een temperatuur tussen de 24°C en de 36°C. De seizoenen bestaan uit regenseizoenen en droge seizoenen al is wisselvalligheid in elk seizoen normaal.
.
De geschiedenis van Suriname in een notendop
De geschiedenis van Suriname is zo rijk en interessant dat het zich leent tot een webquest op zichzelf of zelfs meerdere. Je begrijpt dus dat hier alleen de grote lijnen kunnen worden weergegeven.
De Republiek Suriname als onafhankelijk land bestaat nog maar sinds 1980. Daarvoor was het een land binnen het Koninkrijksverband van Nederland en daarvoor een Nederlandse kolonie. De Nederlandse invloed is ook vandaag nog duidelijk te zien. Vooral de Nederlandse taal, die in Suriname als officiële taal gebruikt wordt naast de vele volkstalen, is een opvallend gevolg van de kolonisatieperiode. Daarnaast verhuizen veel Surinamers naar Nederland, komen duizenden Nederlanders per jaar stage lopen of op vakantie in Suriname en is de samenwerking tussen beide landen nog steeds aanwezig.
Voor de periode van de Nederlandse kolonisatie vanaf de 17de eeuw was het gebied een Engelse kolonie. Het gebied heeft Europese invloeden gekend vanaf het moment dat Christoffel Columbus het ontdekte in 1492. Toch is het voornamelijk de kolonisatieperiode die vandaag nog duidelijk terug te vinden is in de samenleving. Als kolonie leverde Suriname grondstoffen aan zoals koffiebonen en suikerriet die dan in Europa werden verwerkt tot afgewerkte producten die op hun beurt in de winkel belandden. Om deze grondstoffen te telen, had men werkkrachten nodig en de oorspronkelijke bewoners van het gebied waren met veel te weinig en bovendien ook opstandig. Daarom zijn verschillende slaven en werkkrachten aangevoerd geweest. Velen waren van Afrikaanse afkomst, maar ook werden er doorheen de tijd veel krachten uit andere kolonies gehaald. De Engelsen haalden zo hindoestanen uit Brits-Indië (huidige India, Sri Lanka, Pakistan en Bangladesh) naar Suriname en de Nederlanders Javanen uit Nederlands-Indië (tegenwoordig onderdeel van Indonesië). Deze slaven en werkkrachten zijn de voorouders van vele Surinamers vandaag.
De rijke geschiedenis van Suriname heeft als gevolg dat Suriname een land rijk aan etnische groepen, culturen, talen en gebruiken is. De verschillende bevolkingsgroepen leven in vrede naast en met elkaar en hebben het land mee vorm gegeven met hun eigenheid.
Interessante weetjes
Nu je een idee hebt wat voor land Suriname is, kan je beginnen aan de webquest. Lees eerst de pagina werkwijze en opdracht aandachtig door. Hier wordt uitgelegd hoe je de webquest doorloopt en wat je tijdens het doorlopen moet doen. Ook de uiteindelijke eindopdracht zal hier worden uitgelegd. Druk op onderstaande knop.